
Opas itsemurhien ehkäisyyn
Tästä oppaasta löydät neuvoja, miten ottaa itsetuhoisuus puheeksi läheisen kanssa, millaisista merkeistä kannattaa huolestua ja miten toimia, jos läheiselläsi tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia.
Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeää kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.
On tärkeää muistaa, että itsetuhoisten ajatusten kanssa ei tarvitse koskaan jäädä yksin. Niistä puhuminen ja kuulluksi tuleminen helpottavat oloa sekä auttavat selkeyttämään ajatuksia. Keskusteluapua voi löytää läheisistä tai alle listatuilta tahoilta. 💚
Jos uskot jollakin olevan itsetuhoisia ajatuksia:
Kysy
Kysy ystävältäsi, mitä kuuluu? Itsetuhoisista ajatuksista kannattaa kysyä suoraan rauhallisessa ja turvallisessa tilanteessa. Joskus asiaa pitää kysyä muutamaankin otteeseen, koska aiheesta voi olla vaikea uskoutua toiselle heti.
Kuuntele
Rauhoita tilanne ja erityisesti: kuuntele. Ole empaattinen, läsnä ja tarjoa apuasi. Hyväksy toisen tunteet. Sinun ei tarvitse ratkaista tilannetta. Voit kysyä lisätietoja: Mistä ajatukset ovat peräisin? Kauanko niitä on ollut?
Keskustelun kesto on tilannekohtaista – tärkeintä, että olet tilanteessa läsnä ja annat tukesi autettavalle.
Kerro
Vastuu ei ole ainoastaan kysyjällä. “Mitä kuuluu?” -kysymykseen paras vastaus on kertoa aina, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Puhuminen avaa tilannetta ja selkiyttää ajatuksia.
Jos autettavan tilanne vaikuttaa todella vakavalta, soita 112. Muussa tapauksessa tarjoa omaa tukeasi ja empatiaa, auta hakemaan ammattiapua terveydenhuollosta ja ohjaa autettava lähimmälle terveysasemalle tai soittamaan MIELI Kriisipuhelimeen: 09 2525 0111.
Yksikin itsemurha on liikaa. Yksikin keskustelu voi auttaa.
Avullasi voimme tarjota apua hädän hetkellä. Liity kuukausilahjoittajaksi tai tee kertalahjoitus.